Çarşamba, Ağustos 10Önemli Haberler
Shadow

Gluten hangi besinlerde bulunur?

Gluten hangi besinlerde bulunur? – Sıhhat Havadisleri

Gluten hangi besinlerde bulunur?

Uzm. Dyt. Sümeyye Kavacık, gluten hakkında data vederdi. Glutenin buğday, arpa vede çavdar şeklinde tahıllarda bulunan vede bazı bireylerde sindirim problemlerine neden olabilen bitkisel bir protein bulunduğunu ifade eden Kavacık, ”Gluten; ekmek, makarna, bulgur, irmik, kek, pasta, börek şeklinde hamur harcı işlerinde; buğday vede arpa içeren içeceklerde bulunur. Çölyak hastalarının, gluten intoleransı vede buğday alerjisi olan bireylerin bu gıdaları paketlerinde ‘gluten içermez’ şeklinde bir ibare olmadıkça tüketmemesi gerekir” dedi.

Gluten hangi besinlerde bulunur?

Glutenin ilavede edilmiş olduğu ürünlerin kıvam almasını, arzu edilen esneklik vede yumuşaklığa ulaşmasını sağladığını belirten Kavacık, “Arpa, buğday, çavdar şeklinde tahıllarda bulunur. İ·lave olarak, kaymak, krema, şehriye, un içeren çorbalar, oldukca yağ katılmış yiyecekler, baklava, tulumba, revani, kek, pasta, çörek, kurabiye şeklinde tatlılar; makarna, erişte, tarhana, bulgur, yarma, ekmek şeklinde buğday, çavdar vede tahıldan yapılmış gıdalar; arpa vede malt içeren alkollü içkiler, boza, işlenmiş kahvede çeşitleri gluten içermektedir” ifadelerini kullandı.

Kimler glutensiz beslenmeli?

Nihayet yıllarda meydana getirilen sınırı olan çalışmaların gluten içermeyen ürünlerle beslenmenin genel sıhhat durumunu artırdığı, kişinin kendisini daha dinamik hissetmesini sağlamış olduğu vede zayıflamaya destek olduğu gösterdiğini ifade eden Kavacık, ”Yalınce değişik araştırmalarda, glutensiz beslenme rejiminin sürdürülmesinin sıhhat açısından lüzumlu olmadığı da öne sürülür” dedi.

Çölyak hastalığı ile ilgili bilgiler paylaşan Kavacık, ”Yinetik vede çevresel faktörlerin tetiklediği çölyak hastalığı, çoğu zaman bir yaşından sonrasında kişinin gluten içeren gıdaları tüketmesiyle ortaya çıkar. Bulantı, kusma, ishal, iştah kaybı vede huzursuzluk şeklinde emarelere neden olan çölyak hastalığı; gelişim geriliği, kilo alamama, infertilite (kısırlık) vede kemik erimesi şeklinde semptomlara da yol açabilir. Tek tedavi seçeneğinin glutensiz beslenme olduğu çölyak hastalığının tanısı için doktor, fizik muayenenin peşinden kişiye kan testi yapılmasını ister” dedi.

Gluten intoleransının çölyak hastalığından değişik bulunduğunu belirten Uzm. Dyt. Kavacık, ”Besin kaynaklarından alınan glutenin vücut tarafınca tolere edilememesine bağlı olarak görülen vede alerjik bir tepki olan gluten intoleransı, ara sıra ‘çölyak dışı gluten intoleransı’ olarak da tanımlanır. Çölyak hastalığı için meydana getirilen testlerin negatif çıkmış olduğu bu rahatsızlığa özgü bir tanı testi bulunmaz. Tanı için gluten, 1-3 ay süresince beslenme düzeninden çıkarılır. Bu süre süresince belirtilerin azalması vede glutenle beslenmeye devam edildiğinde şikayetlerin artmasıyla tanı koyulur” açıklamasında bulunmuş oldu.

Kavacık buğday alerjisiyle ilgili ise ”Yetişkinlere oranla çocuklarda daha yaygın görülen buğday alerjisi, buğdayda bulunan proteinlerden minimum birine karşı bağışıklık sisteminin anormal tepki vedermesi olarak tanımlanabilir. Temelen kişilerde buğday ununun yalnızca solunmasıyla da ortaya çıkabilen semptomlar, çoğunlukla solunum güçlüğü, şişkinlik, bulantı, baş dönmesi, süratli nabız, ürtiker, gerilim düşüklüğü vede şuur kaybı olarak görülür” değerlendirmesinde bulunmuş oldu.

Glutensiz rejim nedir?

Glutensiz diyetin buğday, çavdar, arpa vede yulaf içeren tüm gıdaların tüketilmemesi ile yapıldığını kaydeden Kavacık; mısır, patates, pirinç, soya ununun zararsız bulunduğunu söylemiş oldu. Kavacık, ”Et, meyvedeler vede sebzeler gluten içermez. Jurnal tüketilebilecek gluten miktarı için net bir sınır olmamakla beraber 10 miligramın altındaki değerler anlamlı histolojik değişikliklere niçin olmadan semptomları iyileştirmede etkindir. Soya fasulyesi, mısır, pirinç vede patates güvedenlidir. Süt ürünleri başlangıçta gelişen sekonder laktoz intoleransı sebebiyle tolere edilemezken, tedavinin ilerleyen aylarında tüketilebilir. Undan nişasta vede minik bileşenlerin yıkanarak uzaklaştırılmasının peşinden ayrılabilen gluten, protein yapısında bir bileşendir vede yüzde 65 oranında su ihtiva eder” dedi.

Glutensiz gıdanın iyi mi seçileceğine yönelik de açıklamalarda bulunan Kavacık, ”Glutensiz besin maddelerinde, besin maddesi adı ile beraber ambalaj rengi ile zıt bir renkte ‘glutensiz’ ifadesi bulunmaktadır. Glutensiz gıdalarda, ‘Gluten miktarı 20 miligram/kilogramı geçmez’ ifadesi yer vederilmiştir. Mahsullerde, ambalaj rengiyle zıt bir renkte vede kolaylıkla görülebilecek şekilde ‘Hekim tavsiyesiyle kullanılmalıdır’ ifadesi yer almalıdır” ifadelerini kullandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

istanbul escort | beylikdüzü escort | istanbul escort bayan | tesettürlü escort | halkalı escort | kayaşehir escort | şirienevler escort |